Elitloppet – ett svenskt travlopp

hästar

Jag fortsätter att berätta om travlopp, i förra posten skrev jag om Prix d´ Amérique, i dag blir det ett inlägg om Elitloppet som körs i Sverige varje år.

Elitloppet är ett av årets stora höjdpunkter. Jag och min man brukar åka till Solvalla och titta på tävlingarna och givetvis satsa en slant. Som jag skrev i föregående inlägg så är Elitloppet ett av de största loppet i Sverige, kanske till och med det allra största. Det är också internationellt välkänt och endast de bästa hästarna får en inbjudan att delta i loppet.

Till skillnad från Prix d´Amerique är Elitloppet ett sprinterlopp, man kör 1609 meter. I Prix d´Amerique är loppet 2700 meter.

Ett flertal hästar har lyckats med bedriften att vinna loppet två år i rad, till denna skara hör Copiad, Eileen Eden, Gelinotte, Ideal du Gazeau, Mack Lobell, Roquepin, Timothy T och kändisen Varenne.

Bland segrarna finns många kända svenska travare som blivit nästan folkkära. Copiad tillhör definitivt den skaran, Victory Tilly och Gidde Palema är två andra.

Vart och ett av Elitloppen är naturligtvis historiska på sitt sätt. Men det finns ett lopp som har blivit extra uppmärksammat och ihågkommet. Det var loppet 1994 när Copiad och Pine Chip fightades om segern, ett otroligt spännande lopp som etsat sig fast i många travfantasters minne.

Du kan själv se hela loppet i detta klipp från youtube. Copiad med kusken Erik Berglöf har nummer tre och Pine Chip har startnummer fyra.

Med ungefär sex Elitloppssegrar är kusken Stig H Johansson den som vunnit allra flest Elitlopp genom åren. Sista loppet han vann innan pensionering var 2000 med Victory Tilly. Under karriären vann han också ett lopp i Prix d´Amerique tillsammans med hästen Queen L.

I år var det Örjan Kihlström som körde hem titeln tillsammans med Nuncio! Vill du vara på plats och se loppet 2017 ska du boka in helgen 27-28 maj i kalendern.

Men nog om travhistoria och stora travlopp för denna gång. Det har blivit en del inlägg om trav på sistone och jag hoppas ni inte tröttnat för i nästa inlägg tänkte jag berätta lite om Ina Scot! Man kan inte prata trav utan att nämna detta fantastiska sto och hennes fina karriär.