Prix d´Amérique

travhäst

Nu är jag tillbaka! Semestern var underbar och välbehövlig och allt har gått bra. Dock höll vi på att missa EM-finalen men lyckades få igång TV:n precis i tid för att se Ronaldo bäras ut på bår. Som tur var påverkade inte Ronaldos skada Portugal negativt utan de vann ju guldet i alla fall.

Det kändes lite tomt när EM var slut men samtidigt skönt att inte behöva passa några matchtider, istället kunde vi planera dagarna och kvällarna som vi ville. Men nog längtar jag lite efter nästa stora mästerskap i fotboll som blir VM 2018 i Sochi. Det har dock varit mycket Sochi på senare år tycker jag. Först var det OS sen  Formel 1 och nu härnäst väntar även ett fotbolls-VM. Men det kanske är bra också, då behöver man inte bygga så mycket nytt utan kan använda arenor som redan finns.

I väntan på VM ska jag följa kvalet. Hoppas att Sverige klarar sig vidare den här gången. Ska hålla koll på hur det går och vilka matchtider som gäller på fotbollsvm.se.

Sedan vi kom hem har jag bland annat passat på att ta igen förlorad tid med Skumpan och donat i stallet. Sen har det blivit en del skjutsande hit och dit med barnen som ska iväg på aktiviteter plus hushållssysslor och jobb. Men nu är jag tillbaka även här i bloggen och i dag tänkte jag skriva lite om Prix d´Amérique, en av de mest prestigefulla travtävlingarna i världen. Som jag berättat förut så är både jag och maken travintresserade så den här tävlingen ser vi alltid fram emot båda två!

Prix d´Amérique, eller Grand Prix d´Amérique som travloppet faktiskt heter numer, är travvärldens största travlopp! Loppet är mycket prestigefullt och ett av årens höjdpunkter för travälskare.

För mig är loppet lite extra speciellt, som nygifta åkte jag och min man på bröllopsresa till Paris där vi turistade och gick på Prix d´Amerique. En storslagen upplevelse som vi båda uppskattade. Stämningen var otrolig och hästarna fantastiska. De bästa av de bästa var samlade på en och samma travbana helt enkelt!

Förra året vann Maharajah med Örjan Kihlström i sulkyn. Superkul! Nu är Maharajah pensionerad och Örjan Kihlström kör vidare med hästar som Panoramic. Han är en av de mest framgångsrika kuskarna i svensk travsport och har varit aktiv i många många år.

När jag besökte Prix d´Amerique 2001 vann giganten Varenne. Året därpå försvarade han titeln och tog hem förstaplatsen för andra året i rad. Il Capitano som han kom att kallas tog också två segrar i elitloppet under dessa år. För mig var det en mycket speciell upplevelse och en ynnest att få se en av världshistoriens bästa travhästar vinna ett av världens mest prestigefulla lopp. Maken var också tagen av den historiska upplevelsen och det är något vi brukar tänka tillbaka på då och då.

Giampaolo Minnucci var kusken som körde Varenne vid bägge segrarna i Prix d´Amerique.

Tittar vi på hur det gått för Sverige i Prix d´Amerique genom åren så har det blivit totalt sex svenska segrar under årens lopp. Den första kom 1950 med Scotch Fez som kördes av Sven Nordin, den andra stod Dart Hanover och Berndt Lindstedt för. De andra hästarna som vunnit är Queen L, Ina Scot, Gigant Neo och så Maharajah förstås.

I Sverige är det Elitloppet som är den mest prestigefulla travtävlingen, men mer om det travloppet i nästa blogginlägg! Men jag kan avslöja så mycket att den ende svenska häst som vunnit både elitloppet och Prix d´Amerique är Dart Hanover.