Ridsemester

ridtur i skogen

I mitt förra inlägg pratade jag en del om så kallade hästsemestrar, det vill säga antingen dagsaktiviteter eller längre vistelser där man rider. I detta inlägg tänkte jag fortsätta på samma tema och berätta om lite olika varianter av dessa hästsemestrar. Kanske finns det någon som blir inspirerad att testa.

Att åka iväg på en hästaktivitet kan vara en bra ingång i ridsportens värld och se om man gillar att rida eller inte. Att delta i en organiserad turridning med en kunnig instruktör kan vara ett jättebra sätt att prova på ridning om man är nyfiken. Kanske vill man inte skriva in sig en hel termin på en ridskola utan att först ha provat på om ridning verkligen är något som passar en själv. Då är dessa dagsaktiviteter perfekta. Sen kan man gå vidare och börja på ridskola om man får mersmak.

Hästsemestrarna varierar på många sätt, både i svårighetsgrad och utformning. Se till att du väljer en semester som passar din kunskapsnivå och ridskicklighet. Välj sen den typ av aktivitet du är mest road av, är det att rids islandshäst? Åka häst och släde? Eller något helt annat.

Nedan tänkte jag gå igenom lite olika typer av ridsemestrar:

  • Hyr egen häst under semestern: Bo på en gård och få tillgång till en egen häst under vistelsen.
  • Rid Islandshäst – antingen på dagstur eller under flera dagar
  • Åk släde efter häst
  • Vildmarksturer – man packar hästen och rider ut i skogen där man övernattar.
  • Häst och vagn
  • Turridning – rid ut med eller utan ledare.

Som du ser finns det ett flertal olika varianter av ridsemestrar man kan välja mellan. Dessa är dessutom bara ett urval av varianter så är du intresserad är det bara att ge dig ut på Internet och söka efter fler ridupplevelser. Kanske finns det ridsemestrar inriktade på trav och galopp också, men här är jag osäker.

Innan du bokar in en ridsemester eller ridtur bör du kolla med arrangören vilken utrustning du bör ha med dig. Många har säkert hjälmar och västar att låna ut men det är alltid bra att höra sig för så att det inte blir några problem.

Om du ska ut och rida är det också bra att kolla upp försäkringsskyddet. Hör med ditt försäkringsbolag så att du har en försäkring som täcker ett eventuellt olycksfall.

Det finns säkert en massa saker man ska tänka på innan man ger sig iväg på en ridtur, så fråga alltid arrangören som brukar ha koll på det mesta om vad du ska tänka på.

Själv är jag just nu inne i planeringen av vår familjesemester och även om vi inte ska ut och rida så är det en hel del att tänka på! Men det ska nog gå bra förhoppningsvis. Det man glömt får man väl köpa eller klara sig utan. Det handlar ju trots allt bara om en vecka.

Vi får se om jag hinner blogga något mer innan jag åker, jag har en del att stå i fram tills dess med tvätt, stall och packning. Jag måste göra en manual om Skumpan också åt de som ska ta hand om henne medan jag är borta, så jag vet inte om jag har tid att skriva något mer. Men jag hoppas ni läsare är kvar när jag kommer tillbaka!