Skada och hästsemester

Semester och sommar

I vintras när jag skulle leda Skumpan till ridhuset så halkade jag och gjorde illa knät, har fortfarande ont och funderar på att gå till vårdcentralen för att kolla upp det hela. Men jag ger det några dagar till innan jag ger upp och konsulterar läkaren.

Vintern är härlig, men det är också en riktigt jobbig tid att vara hästägare på. Det är halkigt och slaskigt och hästarna blir väldigt pigga. Man får en hel del extra arbete på vintern, det ska skottas snö, sandas och utrustningen blir smutsigare än vanligt.

Sommaren är absolut härligast tycker jag, och enklast på alla sätt och vis! Det är väl inte för inte som man erbjuder hästsemestrar, det vill säga att man få bo på en gård och ha hand om en egen häst under sommarsemestern. Dagarna ägnar man åt olika ridaktiviteter och hästvård. För barn blir det som ett ridskoleläger. Men man kan även göra sådana här semester som vuxen eller som en familj.

Självklart finns det också ett visst utbud av sådana här hästsemestrar även vintertid, men jag skulle tippa på att utbudet är betydligt större på somrarna.

När jag var liten fick jag åka på ett sådant här ridskoleläger och det var jättemysigt! En del ridskolor anordnar sådana här läger på somrarna för eleverna.

Att ta en hästsemester kan också vara ett sätt att prova på något nytt även för den som har en häst eller rider regelbundet. Exempelvis om man vill testa på att rida islandshäst och liknande. Då kan det vara kul att åka iväg och göra en dagsutflykt eller en lite längre semestervistelse.

Det finns många sådana här typer av hästaktiviteter att välja mellan i Sverige, men man kan också titta på utbudet utomlands om man vill passa på att göra något annorlunda när man är bortrest eller helt enkelt vill åka på en renodlad hästresa.

Om man själv äger sin häst är det dock svårt att ens åka på semester. Hästen behöver ju omvårdnad och motion årets alla dagar, så det gäller att ha någon hästkunnig man litar på om man ska kunna åka iväg. Som tur är har jag personer i min närhet som kan ta hand om Skumpan när jag är bortrest, men jag tycker det är jobbigt att lämna henne och vill helst ta hand om henne själv så det brukar inte bli så mycket semesterresor för min del.

I år blir det dock ett undantag. Vi ska iväg en vecka uppåt i landet och turista. Ska bli spännande och jag hoppas det blir bra väder. Men jag har redan lite separationsångest från Skumpan och jag hoppas att jag inte kommer oroa mig alltför mycket när vi är borta.

Hur känner ni andra när ni ska åka iväg från hästen eller hästarna? Har ni något bra råd att dela med er av så att man inte oroar sig eller längtar ihjäl sig när man är iväg?