Sadelvård och vattenslöseri

Viktigt med sadelvårdDet är inte bara hästen som behöver omvårdnad och motion. Även utrustningen behöver ses över och tas om hand för att hålla. Sadeln behöver tvättas av smörjas in med läderfett för att bibehålla sin mjukhet. Samma sak med tränset. Jag brukar vardagsputsa sadeln och tränset, men med jämna mellanrum så gör jag en ordentlig rengöring och infettning.

Det är ungefär samma princip som att ta hand om ett par läderskor. De behöver smörjas in och putsas med jämna mellanrum för att hållas i gott skick. Kunskapen om läderinfettning kan du också ha användning för när det gäller till exempel handväskor. Det förlänger väskans livstid och motståndskraft mot yttre påfrestningar.

När det gäller sadel och träns är det viktigt att använda produkter som är speciellt framtagna för ändamålet eller göra egna blandningar som är beprövade av andra ryttare. Jag brukar rengöra minn ridutrustning med sadeltvål och sen när allting torkat smörja in med läderfett. Eftersom man använder vatten vid rengöringen är det viktigt att allting torkar så snabbt som möjligt för lädrets skull. Så torka gärna av lädret från överflödigt vatten och häng det gärna i ett varmt rum, men inte för varmt för det är inte heller bra för lädret.

Jag tycker det är ganska meditativt att pyssla med ridutrustningen. Det är en del av hobbyn. Det som är mindre roligt är dock att tvätta alla täcken och vojlockar. Det tar sån tid för dem att torka och täckena är otympliga att hantera när de är tunga och blöta. Men det är ju ännu viktigare att dessa är i bra skick eftersom hästen annars kan få skavsår och hudproblem. Samma sak gäller benskydd och lindor.

Jag har flera vojlockar och benskydd att växla mellan så att jag alltid har en att använda medan de andra är i tvätten.

Som tur är har jag möjlighet att ha en separat tvättmaskin för ridkläder och ridutrustning. Då behöver man inte blanda det med de vanliga kläderna och den vanliga tvätten utan kan hålla det separerat.

Det blir en del tvättande när man är hästägare. Vattenverket och elbolaget måste tro att det minst bor tre familjer med barn i vårt hus med tanke på hur mycket vatten och el som måste gå åt till all tvätt och dusch! Förutom hästens utrustning så behöver ju även mina kläder tvättas med jämna mellanrum och sen måste jag ju duscha efter varje stallbesök. Ibland får jag lite dåligt samvete för allt slöseri med vatten, men det är enda sättet att hålla allt fräscht.

Jag har i alla fall införskaffat A-klassade vitvaror, det ska vara det mest miljövänliga valet enligt de som kan sina saker. I framtiden hoppas jag på ännu snålare maskiner som använder ännu mindre el och vatten, men det tror jag kommer komma!