OS

OS närmar sig!

Tävling i dressyr

Jag ser verkligen fram emot sommarens OS-tävlingar i ridning! I augusti är det dags och förutom ridningen ser jag också fram emot all friidrott! I OS tävlar man i hoppning, dressyr och fälttävlan. Dels kommer individuella tävlingar hållas och dels lagtävlingar. Så det kommer bli en hel del ridsport att följa under augusti.

Detta år arrangeras OS i Rio de Janeiro i Brasilien. Där har jag aldrig varit men det verkar vara ett fantastiskt spännande land med mängder av variationer i både klimat och geografi. Tyvärr är landet också hårt drabbat av fattigdom trots att de har stora ekonomiska resurser i landet. Jag hoppas OS kan bidra med positiva effekter till landet.

Jag hoppas också Sverige kan skörda minst en medalj i ridning under Rio-OS. Kanske kan det bli ytterligare ett silver till Sverige som tycks ha prenumererat på silvermedaljer under de senaste olympiska spelen.

Förra OS:et hölls i London och då blev det succé för Sara Algotsson Ostholt som tog silver i fälttävlan. Tyvärr blev det inga andra svenska medaljer under London-OS utan Storbritannien och Tyskland knep de flesta.

I OS:et dessförinnan blev det också en svensk silvermedalj i ridgrenarna, den stod Rolf Göran Bengtsson för när han hoppade hem ett silver i Peking med hästen Ninja. I Aten 2004 blev det också ett svenskt silver, då i laghoppningen och Rolf Göran Bengtsson var involverad även i denna bedrift.

Hur som helst så kommer det bli otroligt spännande och kul att få se eliten göra upp om medaljerna! Hoppas dock att det inte blir några otäcka olyckor och att det inte kommer bli skadeproblem som avgör tävlingarnas utgång utan att alla kan prestera sitt yttersta.

Som det ser ut nu är två svenska dressyrryttare uttagna till årets OS: Patrik Kittel och Tinne Wilhelmsson-Silfvén. Jag undrar när de kommer meddela vilka fler som kommer tas ut? Det börjar ju verkligen närma sig och om man ska åka till andra sidan jorden med häst så behövs nog en hel del förberedelser så nog börjar det bli hög tid att meddela vilka som ska få åka!

Nästa OS kommer hållas i Tokyo 2020, men däremellan kommer ju ett vinter-OS att underhålla sig med som tur är. Trist dock att det inte finns några hästgrenar med på tävlingsschemat, men det finns väl inga som skulle passa i ett vinter-OS, kanske borde man uppfinna en ny tävlingsgren i ridsport för vinter-OS!

Vill du veta mer om de aktuella ridgrenarna som man kommer tävla i under Rio-OS så kan du läsa om dem här.  Min favoritgren är hoppning! Fälttävlan tycker jag är läskigt med tanke på vilka fruktansvärda olyckor som då och då händer och dressyr är som bekant en bedömningssport och bedömningssporter är alltid lite knepiga. Det är inte alltid man är överens med domarna tyvärr.