trav

Elitloppet – ett svenskt travlopp

hästar

Jag fortsätter att berätta om travlopp, i förra posten skrev jag om Prix d´ Amérique, i dag blir det ett inlägg om Elitloppet som körs i Sverige varje år.

Elitloppet är ett av årets stora höjdpunkter. Jag och min man brukar åka till Solvalla och titta på tävlingarna och givetvis satsa en slant. Som jag skrev i föregående inlägg så är Elitloppet ett av de största loppet i Sverige, kanske till och med det allra största. Det är också internationellt välkänt och endast de bästa hästarna får en inbjudan att delta i loppet.

Till skillnad från Prix d´Amerique är Elitloppet ett sprinterlopp, man kör 1609 meter. I Prix d´Amerique är loppet 2700 meter.

Ett flertal hästar har lyckats med bedriften att vinna loppet två år i rad, till denna skara hör Copiad, Eileen Eden, Gelinotte, Ideal du Gazeau, Mack Lobell, Roquepin, Timothy T och kändisen Varenne.

Bland segrarna finns många kända svenska travare som blivit nästan folkkära. Copiad tillhör definitivt den skaran, Victory Tilly och Gidde Palema är två andra.

Vart och ett av Elitloppen är naturligtvis historiska på sitt sätt. Men det finns ett lopp som har blivit extra uppmärksammat och ihågkommet. Det var loppet 1994 när Copiad och Pine Chip fightades om segern, ett otroligt spännande lopp som etsat sig fast i många travfantasters minne.

Du kan själv se hela loppet i detta klipp från youtube. Copiad med kusken Erik Berglöf har nummer tre och Pine Chip har startnummer fyra.

Med ungefär sex Elitloppssegrar är kusken Stig H Johansson den som vunnit allra flest Elitlopp genom åren. Sista loppet han vann innan pensionering var 2000 med Victory Tilly. Under karriären vann han också ett lopp i Prix d´Amerique tillsammans med hästen Queen L.

I år var det Örjan Kihlström som körde hem titeln tillsammans med Nuncio! Vill du vara på plats och se loppet 2017 ska du boka in helgen 27-28 maj i kalendern.

Men nog om travhistoria och stora travlopp för denna gång. Det har blivit en del inlägg om trav på sistone och jag hoppas ni inte tröttnat för i nästa inlägg tänkte jag berätta lite om Ina Scot! Man kan inte prata trav utan att nämna detta fantastiska sto och hennes fina karriär.

Prix d´Amérique

travhäst

Nu är jag tillbaka! Semestern var underbar och välbehövlig och allt har gått bra. Dock höll vi på att missa EM-finalen men lyckades få igång TV:n precis i tid för att se Ronaldo bäras ut på bår. Som tur var påverkade inte Ronaldos skada Portugal negativt utan de vann ju guldet i alla fall.

Det kändes lite tomt när EM var slut men samtidigt skönt att inte behöva passa några matchtider, istället kunde vi planera dagarna och kvällarna som vi ville. Men nog längtar jag lite efter nästa stora mästerskap i fotboll som blir VM 2018 i Sochi. Det har dock varit mycket Sochi på senare år tycker jag. Först var det OS sen  Formel 1 och nu härnäst väntar även ett fotbolls-VM. Men det kanske är bra också, då behöver man inte bygga så mycket nytt utan kan använda arenor som redan finns.

I väntan på VM ska jag följa kvalet. Hoppas att Sverige klarar sig vidare den här gången. Ska hålla koll på hur det går och vilka matchtider som gäller på fotbollsvm.se.

Sedan vi kom hem har jag bland annat passat på att ta igen förlorad tid med Skumpan och donat i stallet. Sen har det blivit en del skjutsande hit och dit med barnen som ska iväg på aktiviteter plus hushållssysslor och jobb. Men nu är jag tillbaka även här i bloggen och i dag tänkte jag skriva lite om Prix d´Amérique, en av de mest prestigefulla travtävlingarna i världen. Som jag berättat förut så är både jag och maken travintresserade så den här tävlingen ser vi alltid fram emot båda två!

Prix d´Amérique, eller Grand Prix d´Amérique som travloppet faktiskt heter numer, är travvärldens största travlopp! Loppet är mycket prestigefullt och ett av årens höjdpunkter för travälskare.

För mig är loppet lite extra speciellt, som nygifta åkte jag och min man på bröllopsresa till Paris där vi turistade och gick på Prix d´Amerique. En storslagen upplevelse som vi båda uppskattade. Stämningen var otrolig och hästarna fantastiska. De bästa av de bästa var samlade på en och samma travbana helt enkelt!

Förra året vann Maharajah med Örjan Kihlström i sulkyn. Superkul! Nu är Maharajah pensionerad och Örjan Kihlström kör vidare med hästar som Panoramic. Han är en av de mest framgångsrika kuskarna i svensk travsport och har varit aktiv i många många år.

När jag besökte Prix d´Amerique 2001 vann giganten Varenne. Året därpå försvarade han titeln och tog hem förstaplatsen för andra året i rad. Il Capitano som han kom att kallas tog också två segrar i elitloppet under dessa år. För mig var det en mycket speciell upplevelse och en ynnest att få se en av världshistoriens bästa travhästar vinna ett av världens mest prestigefulla lopp. Maken var också tagen av den historiska upplevelsen och det är något vi brukar tänka tillbaka på då och då.

Giampaolo Minnucci var kusken som körde Varenne vid bägge segrarna i Prix d´Amerique.

Tittar vi på hur det gått för Sverige i Prix d´Amerique genom åren så har det blivit totalt sex svenska segrar under årens lopp. Den första kom 1950 med Scotch Fez som kördes av Sven Nordin, den andra stod Dart Hanover och Berndt Lindstedt för. De andra hästarna som vunnit är Queen L, Ina Scot, Gigant Neo och så Maharajah förstås.

I Sverige är det Elitloppet som är den mest prestigefulla travtävlingen, men mer om det travloppet i nästa blogginlägg! Men jag kan avslöja så mycket att den ende svenska häst som vunnit både elitloppet och Prix d´Amerique är Dart Hanover.

Träningspass för Skumpan

Travtävling

I går kväll satt jag och funderade lite på hur jag ska lägga upp ett riktigt bra träningspass. Jag tänkte försöka göra en riktigt variationsrik träning och testa på lite allt möjligt under samma ridpass.

Tänkte börja med uppvärmning så klart, lång och kort skritt, sen lite trav för att övergå till lite dressyrövningar. Därefter tänkte jag köra lite hoppning och sen rida ut en sväng som avslutning. Tror det kan bli ett riktigt kul pass faktiskt. Tror Skumpan kommer uppskatta variationen.

Det var längesen jag körde henne nu, så det måste jag också göra snart för att hålla igång henne. Jag gillar att hon är så mångsidig och en riktig arbetshäst som gillar att jobba hårt och varierat. En riktig piggelin är hon, det borde jag ha döpt henne till istället!

Egentligen skulle hon ha blivit en travhäst, men hon passade inte riktigt för det så istället fick hon bli ridhäst och det är jag glad över för annars hade hon ju inte hamnat hos mig. Trav är inte något jag brukar ägna mig åt i någon större utsträckning, utan ridning är mer min grej. Däremot är det alltid roligt att gå på travtävlingar. Det är en helt fantastisk upplevelse.

Min man gillar också att titta på trav så höjden av lyx för oss är en dag på travbanan när det är någon stor travtävling på gång som exempelvis elitloppet på Solvalla. Men det är självklart spännande att gästa lite mindre travtävlingar också och känna spänningen och talangen i luften.

Om maken hade fått bestämma hade vi nog haft en travare här hemma, det tycker han är det allra roligaste. Men han är ingen hästmänniska så då hänger allt på mig och körning är inte min grej tyvärr. Men då och då är det såklart jättekul att köra och snart så ska jag ta ut Skumpan på en liten travtur med sulkyn.

Både jag och maken tycker dock att det är kul att spela på hästar. Jag var inte så insatt i spel på hästar i början, jag visste inte ens vad en V75:a var för något, men via den här sidan fick jag upp ögonen för både V75 och Dagens Dubbel och sen begav jag mig till ATG:s webbplats för att lära mig mer och på den vägen är det.

Jag är fortfarande inte särskilt bra på att tippa, men nu vet jag i alla fall hur man lämnar in en travkupong och ibland händer det till och med att jag prickar ganska rätt!  Men det kommer hela tiden nya saker att lära sig om spelen. Tidigare i år kom till exempel V75 Boost, då kan man kryssa i en speciell ruta på kupongen och delta i ett extraspel. Jag börjar väl bli gammal, men kan man inte bara låta en V75:a vara en V75:a?