skumpan

Skada och hästsemester

Semester och sommar

I vintras när jag skulle leda Skumpan till ridhuset så halkade jag och gjorde illa knät, har fortfarande ont och funderar på att gå till vårdcentralen för att kolla upp det hela. Men jag ger det några dagar till innan jag ger upp och konsulterar läkaren.

Vintern är härlig, men det är också en riktigt jobbig tid att vara hästägare på. Det är halkigt och slaskigt och hästarna blir väldigt pigga. Man får en hel del extra arbete på vintern, det ska skottas snö, sandas och utrustningen blir smutsigare än vanligt.

Sommaren är absolut härligast tycker jag, och enklast på alla sätt och vis! Det är väl inte för inte som man erbjuder hästsemestrar, det vill säga att man få bo på en gård och ha hand om en egen häst under sommarsemestern. Dagarna ägnar man åt olika ridaktiviteter och hästvård. För barn blir det som ett ridskoleläger. Men man kan även göra sådana här semester som vuxen eller som en familj.

Självklart finns det också ett visst utbud av sådana här hästsemestrar även vintertid, men jag skulle tippa på att utbudet är betydligt större på somrarna.

När jag var liten fick jag åka på ett sådant här ridskoleläger och det var jättemysigt! En del ridskolor anordnar sådana här läger på somrarna för eleverna.

Att ta en hästsemester kan också vara ett sätt att prova på något nytt även för den som har en häst eller rider regelbundet. Exempelvis om man vill testa på att rida islandshäst och liknande. Då kan det vara kul att åka iväg och göra en dagsutflykt eller en lite längre semestervistelse.

Det finns många sådana här typer av hästaktiviteter att välja mellan i Sverige, men man kan också titta på utbudet utomlands om man vill passa på att göra något annorlunda när man är bortrest eller helt enkelt vill åka på en renodlad hästresa.

Om man själv äger sin häst är det dock svårt att ens åka på semester. Hästen behöver ju omvårdnad och motion årets alla dagar, så det gäller att ha någon hästkunnig man litar på om man ska kunna åka iväg. Som tur är har jag personer i min närhet som kan ta hand om Skumpan när jag är bortrest, men jag tycker det är jobbigt att lämna henne och vill helst ta hand om henne själv så det brukar inte bli så mycket semesterresor för min del.

I år blir det dock ett undantag. Vi ska iväg en vecka uppåt i landet och turista. Ska bli spännande och jag hoppas det blir bra väder. Men jag har redan lite separationsångest från Skumpan och jag hoppas att jag inte kommer oroa mig alltför mycket när vi är borta.

Hur känner ni andra när ni ska åka iväg från hästen eller hästarna? Har ni något bra råd att dela med er av så att man inte oroar sig eller längtar ihjäl sig när man är iväg?

Träningspass för Skumpan

Travtävling

I går kväll satt jag och funderade lite på hur jag ska lägga upp ett riktigt bra träningspass. Jag tänkte försöka göra en riktigt variationsrik träning och testa på lite allt möjligt under samma ridpass.

Tänkte börja med uppvärmning så klart, lång och kort skritt, sen lite trav för att övergå till lite dressyrövningar. Därefter tänkte jag köra lite hoppning och sen rida ut en sväng som avslutning. Tror det kan bli ett riktigt kul pass faktiskt. Tror Skumpan kommer uppskatta variationen.

Det var längesen jag körde henne nu, så det måste jag också göra snart för att hålla igång henne. Jag gillar att hon är så mångsidig och en riktig arbetshäst som gillar att jobba hårt och varierat. En riktig piggelin är hon, det borde jag ha döpt henne till istället!

Egentligen skulle hon ha blivit en travhäst, men hon passade inte riktigt för det så istället fick hon bli ridhäst och det är jag glad över för annars hade hon ju inte hamnat hos mig. Trav är inte något jag brukar ägna mig åt i någon större utsträckning, utan ridning är mer min grej. Däremot är det alltid roligt att gå på travtävlingar. Det är en helt fantastisk upplevelse.

Min man gillar också att titta på trav så höjden av lyx för oss är en dag på travbanan när det är någon stor travtävling på gång som exempelvis elitloppet på Solvalla. Men det är självklart spännande att gästa lite mindre travtävlingar också och känna spänningen och talangen i luften.

Om maken hade fått bestämma hade vi nog haft en travare här hemma, det tycker han är det allra roligaste. Men han är ingen hästmänniska så då hänger allt på mig och körning är inte min grej tyvärr. Men då och då är det såklart jättekul att köra och snart så ska jag ta ut Skumpan på en liten travtur med sulkyn.

Både jag och maken tycker dock att det är kul att spela på hästar. Jag var inte så insatt i spel på hästar i början, jag visste inte ens vad en V75:a var för något, men via den här sidan fick jag upp ögonen för både V75 och Dagens Dubbel och sen begav jag mig till ATG:s webbplats för att lära mig mer och på den vägen är det.

Jag är fortfarande inte särskilt bra på att tippa, men nu vet jag i alla fall hur man lämnar in en travkupong och ibland händer det till och med att jag prickar ganska rätt!  Men det kommer hela tiden nya saker att lära sig om spelen. Tidigare i år kom till exempel V75 Boost, då kan man kryssa i en speciell ruta på kupongen och delta i ett extraspel. Jag börjar väl bli gammal, men kan man inte bara låta en V75:a vara en V75:a?

Födelsedagspyssel!

Boxskyltar i stall

I dag har jag varit riktigt kreativ. Skumpan fyller snart år och jag har varit på pysselhumör så jag tänkte att hon skulle få en ny boxskylt. Ja naturligtvis ska hon också få det obligatoriska morotsknippet och lite extra ompyssling. Men en ny fin boxskylt tycker jag hon också ska få.

Denna gång valde jag en i metall, har haft trä förut men det ser tjusigare ut med metallskyltar tycker jag. Valde en i mässing med namn, födelseår och stamtavla. Tror det kommer bli jättesnyggt.

Det finns så många fina idéer på boxskyltar att ta inspiration av. Alltifrån handmålade träskyltar med målade blommönster eller kurbitsmålningar till frästa träskyltar där man fräst ut både ett hästmotiv och namn. Sen kan man ju ha olika form på skyltarna också, ovala, rektangulära och hjärtformade. Bara fantasin sätter gränser egentligen.

Sen ska man välja typsnitt också, det är vanligt med kursiva stilar, men till Skumpan tyckte jag det passade bäst med något mer rejält eftersom hon har en sån personlighet. Tror typsnittet jag valde hette Edward eller något liknande, lite gammaldags stil på det också. Tröttnar man kan man ju alltid byta ut skylten så småningom också, den behöver ju inte hänga där för evigt.

Ser redan fram emot nästa jul ock att få dekorera nya skylten med lite glitter och någon julgranskula! Tror det kommer göra sig jättefint mot mässingsfärgen! Nu gäller det bara att den ser lika bra ut som jag hoppats på när den väl kommer. Tror det kommer ta någon vecka eller två att få den levererad. Ska bli jättekul.

Kan också berätta att jag invigt de nya ridbyxorna och att jag är jättenöjd med dem. Nu får jag bara hoppas att de är lika tåliga som de gamla så att de kan hänga med ett tag innan de behöver bytas ut.

I övrigt händer inte så mycket här, försöker klämma in lite EM-matcher mellan ridturerna, tvättande, familjeliv och jobb. På fredag är det återigen dags för Sverige att spela. Förra matchen mot Irland var ju bara en enda lång plåga, vilket sportjournalisten Erik Niva höll med om. Nu hoppas jag verkligen inte att det blir en repris nu på fredag, men jag tror egentligen inte ens att det är möjligt att de kan spela lika dåligt två gånger i rad.

Jag och maken har en liten individuell bettingtävling på EM-matcherna. Han har hittills lyckats plocka ihop åtta poäng och jag har plockat sex poäng. I kväll tror jag det bara är två matcher som spelas, sen är första gruppspelsomgången avklarad! Du kan se alla matchresultat och spelschema för kommande matcher på denna fotbollssajt om du vill veta mer om hur det går i EM.

Jag och maken har också bettat sinsemellan på vilken klubb vi tror Zlatan kommer gå till efter EM. Maken tror på Manchester United och jag tror han kommer gå till någon italiensk klubb. Nu har jag dock börjat fundera på om han kommer överraska alla med att göra ett nytt försök i Spanien. Tänk om Ronaldo går till PSG och Zlatan till Real Madrid? Nu spekulerar jag ju vilt, precis som många andra är jag väldigt nyfiken på vad han väljer. Jag hoppas inte han skriver på för LA Galaxy och åker till USA i alla fall, det är han för bra för. Men vi får väl se vad han bestämmer sig för!