ridning

Ridsemester

ridtur i skogen

I mitt förra inlägg pratade jag en del om så kallade hästsemestrar, det vill säga antingen dagsaktiviteter eller längre vistelser där man rider. I detta inlägg tänkte jag fortsätta på samma tema och berätta om lite olika varianter av dessa hästsemestrar. Kanske finns det någon som blir inspirerad att testa.

Att åka iväg på en hästaktivitet kan vara en bra ingång i ridsportens värld och se om man gillar att rida eller inte. Att delta i en organiserad turridning med en kunnig instruktör kan vara ett jättebra sätt att prova på ridning om man är nyfiken. Kanske vill man inte skriva in sig en hel termin på en ridskola utan att först ha provat på om ridning verkligen är något som passar en själv. Då är dessa dagsaktiviteter perfekta. Sen kan man gå vidare och börja på ridskola om man får mersmak.

Hästsemestrarna varierar på många sätt, både i svårighetsgrad och utformning. Se till att du väljer en semester som passar din kunskapsnivå och ridskicklighet. Välj sen den typ av aktivitet du är mest road av, är det att rids islandshäst? Åka häst och släde? Eller något helt annat.

Nedan tänkte jag gå igenom lite olika typer av ridsemestrar:

  • Hyr egen häst under semestern: Bo på en gård och få tillgång till en egen häst under vistelsen.
  • Rid Islandshäst – antingen på dagstur eller under flera dagar
  • Åk släde efter häst
  • Vildmarksturer – man packar hästen och rider ut i skogen där man övernattar.
  • Häst och vagn
  • Turridning – rid ut med eller utan ledare.

Som du ser finns det ett flertal olika varianter av ridsemestrar man kan välja mellan. Dessa är dessutom bara ett urval av varianter så är du intresserad är det bara att ge dig ut på Internet och söka efter fler ridupplevelser. Kanske finns det ridsemestrar inriktade på trav och galopp också, men här är jag osäker.

Innan du bokar in en ridsemester eller ridtur bör du kolla med arrangören vilken utrustning du bör ha med dig. Många har säkert hjälmar och västar att låna ut men det är alltid bra att höra sig för så att det inte blir några problem.

Om du ska ut och rida är det också bra att kolla upp försäkringsskyddet. Hör med ditt försäkringsbolag så att du har en försäkring som täcker ett eventuellt olycksfall.

Det finns säkert en massa saker man ska tänka på innan man ger sig iväg på en ridtur, så fråga alltid arrangören som brukar ha koll på det mesta om vad du ska tänka på.

Själv är jag just nu inne i planeringen av vår familjesemester och även om vi inte ska ut och rida så är det en hel del att tänka på! Men det ska nog gå bra förhoppningsvis. Det man glömt får man väl köpa eller klara sig utan. Det handlar ju trots allt bara om en vecka.

Vi får se om jag hinner blogga något mer innan jag åker, jag har en del att stå i fram tills dess med tvätt, stall och packning. Jag måste göra en manual om Skumpan också åt de som ska ta hand om henne medan jag är borta, så jag vet inte om jag har tid att skriva något mer. Men jag hoppas ni läsare är kvar när jag kommer tillbaka!

Träningspass för Skumpan

Travtävling

I går kväll satt jag och funderade lite på hur jag ska lägga upp ett riktigt bra träningspass. Jag tänkte försöka göra en riktigt variationsrik träning och testa på lite allt möjligt under samma ridpass.

Tänkte börja med uppvärmning så klart, lång och kort skritt, sen lite trav för att övergå till lite dressyrövningar. Därefter tänkte jag köra lite hoppning och sen rida ut en sväng som avslutning. Tror det kan bli ett riktigt kul pass faktiskt. Tror Skumpan kommer uppskatta variationen.

Det var längesen jag körde henne nu, så det måste jag också göra snart för att hålla igång henne. Jag gillar att hon är så mångsidig och en riktig arbetshäst som gillar att jobba hårt och varierat. En riktig piggelin är hon, det borde jag ha döpt henne till istället!

Egentligen skulle hon ha blivit en travhäst, men hon passade inte riktigt för det så istället fick hon bli ridhäst och det är jag glad över för annars hade hon ju inte hamnat hos mig. Trav är inte något jag brukar ägna mig åt i någon större utsträckning, utan ridning är mer min grej. Däremot är det alltid roligt att gå på travtävlingar. Det är en helt fantastisk upplevelse.

Min man gillar också att titta på trav så höjden av lyx för oss är en dag på travbanan när det är någon stor travtävling på gång som exempelvis elitloppet på Solvalla. Men det är självklart spännande att gästa lite mindre travtävlingar också och känna spänningen och talangen i luften.

Om maken hade fått bestämma hade vi nog haft en travare här hemma, det tycker han är det allra roligaste. Men han är ingen hästmänniska så då hänger allt på mig och körning är inte min grej tyvärr. Men då och då är det såklart jättekul att köra och snart så ska jag ta ut Skumpan på en liten travtur med sulkyn.

Både jag och maken tycker dock att det är kul att spela på hästar. Jag var inte så insatt i spel på hästar i början, jag visste inte ens vad en V75:a var för något, men via den här sidan fick jag upp ögonen för både V75 och Dagens Dubbel och sen begav jag mig till ATG:s webbplats för att lära mig mer och på den vägen är det.

Jag är fortfarande inte särskilt bra på att tippa, men nu vet jag i alla fall hur man lämnar in en travkupong och ibland händer det till och med att jag prickar ganska rätt!  Men det kommer hela tiden nya saker att lära sig om spelen. Tidigare i år kom till exempel V75 Boost, då kan man kryssa i en speciell ruta på kupongen och delta i ett extraspel. Jag börjar väl bli gammal, men kan man inte bara låta en V75:a vara en V75:a?

Bästa ridturen någonsin

Ritt vid vattenJag måste bara dela med mig av ett av mina finaste ridminnen. Det var en härlig sommarkväll, det var sådär lagom ljummet, luften klar och solen var på väg ner. Jag sadlade min dåvarande häst Sabina och red ner till den lilla sjön. Det var vardagskväll och vi hade den lilla stranden för oss själva. Vi red ut lite i vattnet och det slutade med att både jag och Sabina badade. Det var helt fantastiskt, det var nämligen första gången jag badade med en häst.

Vi började som sagt med att rida ut lite i vattnet och jag märkte att Sabina tyckte om det och villa gå längre ut. Då vände jag in, sadlade av och lät henne bestämma hur mycket hon ville blöta ner sig. Tillslut kom vi så långt ut att hon började simma och jag kanade av och simmade bredvid. Helt magiskt var det och början på flera härliga badstunder tillsammans. Det var också en fantastisk sommar med sköna kvällar perfekta för bad och härliga ridturer.

Detta var nog den allra bästa ridturen jag varit med om, och förhoppningsvis kommer det fler sådana här magiska ridögonblick framöver.

Min nuvarande häst Skumpan är inte alls förtjust i vatten och vill absolut inte mer än blöta ner hovarna om vi kommer i närheten av en sjö.

Det finns dock en hel del saker att tänka på när man ska bada med en häst, saker som är bra att ha i åtanke så att varken du eller hästen skadar er eller så att inte andra blir störda. Man får inte bada med hästar var som helst, så kolla upp vad kommunen har för regler kring badande med hästar. Kanske finns det någon badplats som tillåter hundar där ni kan bada.

Hjälm är viktigt att ha även när man badar. Man ska ta av sadeln av hästen och iaktta försiktighet när man simmar bredvid hästen och vara vaksam när det är dags att kliva upp så att man inte får en spark eller att hästen kliver på ens fot.

Om det är något du är osäker på kring att bada med sin häst så kan du alltid skicka iväg en fråga till mig eller fråga någon kunnig kompis. Samma sak gäller om du tycker att jag har missat någon info i ämnet, hör av dig så kompletterar jag den lilla guiden!