tävling

Snart är det äntligen dags för EM!

Nu var det länge sedan jag var inne och skrev här. Det beror helt enkelt på att det har hänt väldigt mycket, och jag har inte riktigt hittat movivation till att skriva några blogginlägg. Framförallt har det berott på att Skumpan har varit ganska dåligt. Det började med att hon skadade benet förra sommaren, och det tog lång tid innan hon blev bra. Sedan drabbades stallet hon är uppstallad i av kvarka i vintras. För er som inte vet, så är kvarka en väldig smittsam hästsjukdom som ger hästarna bland annat hög feber – och i värsta fall kan kvarka bli livshotande. Så det har varit många turer fram och tillbaks med sjuka hästar, men nu är vårt stall ÄNTLIGEN friskförklarat – och Skumpan och jag kan börja ge oss ut på träningar och tävlingar igen!

Något annat som är väldigt roligt är att det inte alls är långt kvar till EM i ridsport, som faktiskt hålls i Göteborg i år! Hur kul är inte det?! Jag har haft biljetter sedan länge, både till hoppningen och dressyren.  Jag kommer åka dit med min bästa kompis Anna, och vi ska vara på plats redan på onsdagen. Då kommer första klassen i hoppningen ridas, och det är ju det jag tycker är roligast att titta på!  Då är det också lagdressyr och kür för paradressyren. Paradressyren ska bli SÅ häftigt att se. Hur ryttarna klarar av att rida med olika handikapp, utan ben eller armar, tycker jag är så imponerande. En annan kämpar ju för att inte skumpa av i traven, trots fullt antal av både armar och ben…

Snart dags för EM!

Men om vi ska tillbaks till hoppningen, i år tror jag faktiskt att Sverige har chans till medalj. Hur häftigt vore det inte, om vi kunde ta EM-guld på hemmaplan? Dels tror jag att Henrik Von Eckermann har stor chans på individuellt guld, Peder Fredricsson också. Henrik kom tvåa i världscupfinalen, och har många fina hästar i sitt nystartade tävlingsstall. Peder kom ju, som de flesta antagligen vet, tvåa i OS med sin fantastiska häst All In – så jag tippar även honom som favorit! Dessa två ihop med Rolf Göran Bengtsson och kanske Malin Baryard i laget kommer nog också bli farliga. Det är så många svenska ryttare som har presterat så otroligt bra under det senaste året, så det blir spännande att se vilka som blir uttagna till laget.
Det blir nog inte helt lätt att kamma hem ett svenskt guld dock. Det Holländska laget har ju presterat väldigt bra under de senaste mästerskapen, och Jeroen Dubbeldam har verkligen briljerat. I det senaste Europamästerskapet tog han guld både i lag och individuellt, och sedan samma sak i VM året innan det. Så det holländska laget, och framförallt Jeroen Dubbeldam blir nog en kraft att räkna med i sommar. EM rids från 21-27 augusti, och de tävlingarna jag ska titta på rids på Ullevi. Har du möjlighet, åk dit och titta – det lär bli en härlig upplevelse med mycket atmosfär. Och framförallt – mycket hästar!

 

OS närmar sig!

Tävling i dressyr

Jag ser verkligen fram emot sommarens OS-tävlingar i ridning! I augusti är det dags och förutom ridningen ser jag också fram emot all friidrott! I OS tävlar man i hoppning, dressyr och fälttävlan. Dels kommer individuella tävlingar hållas och dels lagtävlingar. Så det kommer bli en hel del ridsport att följa under augusti.

Detta år arrangeras OS i Rio de Janeiro i Brasilien. Där har jag aldrig varit men det verkar vara ett fantastiskt spännande land med mängder av variationer i både klimat och geografi. Tyvärr är landet också hårt drabbat av fattigdom trots att de har stora ekonomiska resurser i landet. Jag hoppas OS kan bidra med positiva effekter till landet.

Jag hoppas också Sverige kan skörda minst en medalj i ridning under Rio-OS. Kanske kan det bli ytterligare ett silver till Sverige som tycks ha prenumererat på silvermedaljer under de senaste olympiska spelen.

Förra OS:et hölls i London och då blev det succé för Sara Algotsson Ostholt som tog silver i fälttävlan. Tyvärr blev det inga andra svenska medaljer under London-OS utan Storbritannien och Tyskland knep de flesta.

I OS:et dessförinnan blev det också en svensk silvermedalj i ridgrenarna, den stod Rolf Göran Bengtsson för när han hoppade hem ett silver i Peking med hästen Ninja. I Aten 2004 blev det också ett svenskt silver, då i laghoppningen och Rolf Göran Bengtsson var involverad även i denna bedrift.

Hur som helst så kommer det bli otroligt spännande och kul att få se eliten göra upp om medaljerna! Hoppas dock att det inte blir några otäcka olyckor och att det inte kommer bli skadeproblem som avgör tävlingarnas utgång utan att alla kan prestera sitt yttersta.

Som det ser ut nu är två svenska dressyrryttare uttagna till årets OS: Patrik Kittel och Tinne Wilhelmsson-Silfvén. Jag undrar när de kommer meddela vilka fler som kommer tas ut? Det börjar ju verkligen närma sig och om man ska åka till andra sidan jorden med häst så behövs nog en hel del förberedelser så nog börjar det bli hög tid att meddela vilka som ska få åka!

Nästa OS kommer hållas i Tokyo 2020, men däremellan kommer ju ett vinter-OS att underhålla sig med som tur är. Trist dock att det inte finns några hästgrenar med på tävlingsschemat, men det finns väl inga som skulle passa i ett vinter-OS, kanske borde man uppfinna en ny tävlingsgren i ridsport för vinter-OS!

Vill du veta mer om de aktuella ridgrenarna som man kommer tävla i under Rio-OS så kan du läsa om dem här.  Min favoritgren är hoppning! Fälttävlan tycker jag är läskigt med tanke på vilka fruktansvärda olyckor som då och då händer och dressyr är som bekant en bedömningssport och bedömningssporter är alltid lite knepiga. Det är inte alltid man är överens med domarna tyvärr.